Welkom bij onze blog over Khat dat ook wel Qat of Mira wordt genoemd. Khat wordt al eeuwen gebruikt door de mensheid voornamelijk in (Oost-)Afrika en het Arabisch Schiereiland. Echter Khat wordt ook in Nederland steeds populairder. Daarom gaan wij met jullie in deze blog de geschiedenis van Khat bespreken. Verder leggen we uit wat Khat precies is en wat het met je doet. We zullen dan natuurlijk ook bespreken hoe je het gebruikt, welke gezondheidsrisico’s eraan zitten en ook niet al te onbelangrijk welke werkzame stoffen erin zitten.
Wat is Qat of Khat?
Khat is en komt van een struikgewas de ‘Catha Edulis’ oorspronkelijk uit Oost-Afrika. Qat was er nog eerder dan koffie. Khat werd ontdekt door herders die zagen dat hun schapen en geiten actief en springerig werden wanneer ze van de Qatplant aten.
Het kauwen van de bladeren van de Khatstruik geeft een oppeppende werking. Deze struik komt van nature voor in Oost-Afrikaanse landen zoals: Ethiopië, Kenia, Somalië & Jemen en wordt daar al eeuwenlang als medicijn en roesmiddel gebruikt. Khat wordt in delen van (Oost-)Afrika en het Midden-Oosten sinds de dertiende eeuw al gebruikt.
De vorm van qat lijkt op dat van een laurierblad. De takjes met bladeren worden vaak in bundeltjes verkocht.
Hoe gebruik je Khat?
Khat gebruik je door de verse bladeren van de ‘Catha Edulis’ plant te kauwen tot een balletje en deze tussen de wangen en je tanden te stoppen. Door te kauwen komt het sap van de plant vrij dat de werkzame stof Cathinon & Cathine bevat en dat wordt vervolgens doorgeslikt. Na 10 minuten kauwen wordt het balletje Khat vaak uitgespuugd of doorgeslikt. De effecten zijn na ongeveer een uur wel te merken.
Hoeveel Khat gebruik je in een Khatsessie? Meestal wordt er gedurende 3 tot 6 uur zo’n 100 tot 300 gram Qatbladeren gekauwd.
Khat blaadjes mogen, mits je effect wilt hebben niet langer dan 48 uur geleden geplukt zijn. Je moet verse blaadjes van deze plant kauwen om gewenst effect te bereiken.
De enige uitzondering hierop is wanneer je van gedroogde Khatbladeren thee maakt.
Wat doet Khat met je?
Khat heeft een oppeppende werking dat te vergelijken is met de stoffen cafeïne, efedrine & amfetamines dus o.a. speed. Khat werkt echter wel veel minder intens dan amfetamines. De effecten zijn wel vergelijkbaar, dus stimulerend & oppeppend.
Van Khat innemen word je actief, honger & vermoeidheid worden onderdrukt, praten gaat vlotter en het maken van sociale contacten wordt (ge)makkelijker. Khat geeft je gedurende één tot 4 uur een energiek gevoel met verhoogde alertheid en meer zelfvertrouwen. Lichamelijk stijgt de hartslag & de bloeddruk, verhoogt je ademhalingsfrequentie en worden je oogpupillen wijder. Ook een droge mond kan een bijeffect van Khat kauwen zijn. Al deze effecten houden maximaal een paar uur na het kauwen van Khat aan.
Wanneer de drug uitwerkt voel je een vermoeid effect, neerslachtig en eventueel wat hoofdpijn.
De werkzame stof
De belangrijkste werkzame en psychoactieve stof in Khat is Cathinon(e) en Cathine deze stoffen hebben amfetamineachtige eigenschappen. Het lichaam zet deze stof om tot (nor)efedrine. Efedrine is de werkzame stof van de Efedraplant. Qua sterkte ligt het effect van de werkzame stoffen ergens tussen cafeïne & amfetamine.
Gezondheidsrisico’s
Wie veel en regelmatig Khat gebruikt kan er (geestelijk) afhankelijk van worden. Khat kan dus een verslavende werking hebben, maar de kans hierop is niet groot.
Er zijn ook Khatgebruikers die na langdurig gebruik medische problemen krijgen waaronder maag- of darmproblemen zoals: Gastritis evenals constipaties dus verstoppingen.
Na veelvoudig gebruik van Khat kan dit door gebrek aan eetlust tot vermageren leiden. Ook stemmingsschommelingen, oververmoeidheid, geheugenstoornissen, lusteloosheid en hallucinaties zouden bij veelvoudig gebruik kunnen voorkomen.
Er is ook een effect op de bloeddruk dat voornamelijk optreedt bij incidentele gebruikers. Bij degene die regelmatig Khat gebruiken treedt waarschijnlijk tolerantie op voor wat betreft het effect op de bloeddruk.
Enkele studies laten wel een verhoogd risico op een hartinfarct zien in de uren na qatgebruik.
Is Khat verboden in Nederland?
Helaas staat de werkzame stof in Khat: Cathinone op lijst I van de Opiumwet en is dus streng verboden.
De plant Qat is op 5 januari 2013 op lijst II van de Opiumwet erbij gezet, waardoor het sindsdien eveneens in Nederland verboden is.
De drug zou volgens het RIVM geestelijk en lichamelijk verslavend kunnen zijn en op langere termijn schadelijk zijn voor gebruikers.