Welkom bij onze blog over het maken van je eigen wietboter en nog veel meer! De meesten van jullie zullen wel weten wat wietboter is, maar velen weten niet hoe ze wietboter moeten maken ondanks dat dit relatief simpel is mits je wel de juiste middelen en methode(s) gebruikt. Wietboter is de basis voor het maken van zo goed als alle (medicinale) cannabis hapjes en/of gerechten of nog beter gezegd zogenoemde THC-infused edibles. Wietboter heeft net als wietolie een krachtige medicinale werking. Dus ook als medicijn is het uitermate geschikt!
Wat is wietboter?
Allereerst wat is wietboter? Wietboter ookwel cannabisboter of cannaboter genoemd; is boter dat op de juiste temperatuur gemengd is met cannabis (dus wiettoppen, hasj of THC-olie). Met cannaboter (wietboter) worden allerlei lekkere baksels gecreëerd. Zo worden zowel spacecake, wietmuffins en spacekoekjes ook wel wietkoekjes genoemd van cannaboter gemaakt.
De werking van wietboter
Wietboter is dus een fijne en lekkere manier om van (je) eten high te worden. Let er wel op dat bij het eten van edibles de werking aanzienlijk vertraagd en een stuk sterker is! Neem als vuistregel dat elke ‘’edible’’ of elk stuk(je) die je eet zo’n halfuur tot een vol uur nodig heeft om het volledige effect te realiseren. Dit komt, doordat je de cannabis niet rookt en dus niet door je longen gaat en daarna direct in de bloedbaan en dus hersenen terecht komt, maar daarentegen via de maag(enzymen) wordt opgenomen. Hierdoor is er dus een vertraagd en vaak ook veel intenser effect. Je kunt wel gerust zijn bij het proberen van (nieuwe) cannabis infused edibles: Een overdosis van cannabis en dit geld ook bij het eten ervan is nog nooit in de hele geschiedenis voorgekomen!
Kwantiteit of Kwaliteit?
Je kan wietboter en vervolgens dus ook wietkoekjes of spacecake maken van cannabistoppen, suikerblaadjes, gruis, takjes en van Hasj of THC-olie of een combinatie van allen. Houd er wel rekening mee dat niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van het gebruikte (plant)materiaal bepaalt hoe sterk je wietboter gaat worden.
Wat heb je nodig voor het maken van wietboter?
Hoe maak je dan deze heerlijke wietboter? Dat gaan we je nu stap voor stap uitleggen. Je hebt nodig:
- 15 gram droge wiet*
- 250 gram volle roomboter*
- 500 ml water*
- Eén kaasdoek
*Je kan de hoeveelheden gerust in dezelfde verhoudingen naar je eigen voorkeur aanpassen om een stuk(je) minder of meer cannaboter te maken. Wat betreft water zou dit ook (nog) iets meer mogen zijn aangezien de werkzame stoffen uit cannabis niet in water maar boter opgelost worden en je dit water erna toch weggooit.
**Voor veganisten vervang de roomboter eventueel voor kokosolie
***De kaasdoek kun je vervangen voor een soortgelijke doek (een hydrofiele doek of zeer fijnmazige zeef etc.)
Maar je zal nu toch echt wel de wiet of welk (plant)materiaal je dan ook gebruikt als eerste moeten gaan ‘’Decarboxyleren’’.
Decarboxyleren
Om te decarboxyleren heb je een oven nodig die tussen de tussen de 104°C en 113°C kan verwarmen. Lager of hoger zal de THC in het plantmateriaal niet activeren. Verwarm je over dus voor op/tussen deze temperaturen. Doe je gegrinde wiet nu in een hittebestendige (oven)schaal of bakplaat. Optioneel: doe er aluminiumfolie onder. Je wiet zal nu gaan decarboxyleren. Dit is eigenlijk niet meer dan het activeren van de cannabinoïden in je cannabis zodat deze opgenomen kunnen worden door ons lichaam. Bij het roken van cannabis gebeurt dit dus al door vuur, dus verbranding. Voor het maken van edibles doen we dit dus door eerst de wiet te gaan decarboxyleren.
Dit gaat nu dus als volgt: Zet de (vermalen) cannabis gedurende 30 tot 60 minuten in de oven zoals eerder vermeld tussen de 104°C en 113°C, de temparturen zijn cruciaal! Haal je Cannabis er na 30-60 minuten uit. Nu heb jij je eigen gedecarboxyleerde cannabis!
Het zelf maken van wietboter
Je hebt nu dus gedecarboxyleerde cannabis. Dit moet je nu met roomboter zo’n ander-halfuur met water gaan koken. Nu worden alle werkzame stoffen opgelost in het roombotervet hierdoor kun je het overgebleven plantmateriaal erna makkelijker uit halen.
Deze stap kan ook gedaan worden zonder water en door direct in de (room)boter te koken echter de wietboter smaakt beter als er wel water gebruikt wordt. Het bladgroen lost namelijk op in het water. Met water is de smaak beter en de boter zal ook iets minder groen worden (minder chlorofyl).
- Kook wat water
- Zet het vuur zachter en voeg boter toe
- Nu de boter gesmolten is voeg je de gedecarboxyleerde wiet toe
- Laat het nu 1,5 uur op een laag vuur zachtjes staan terwijl je het af en toe roert. Houd het net iets tegen het kookpunt aan.
Nu je de boter, wiet en het water samen gekookt hebt zijn de meeste werkzame stoffen inmiddels in de boter getrokken. Het overgebleven water en ook het plantmateriaal is nu nutteloos geworden en dus moet je deze van elkaar gaan scheiden door te filteren.
- Pak een pan of kom die qua grootte geschikt is en leg hier twee lagen kaasdoek overheen.
- Giet het volledige mengsel erbovenop terwijl dit nog heet is. Verbrand jezelf niet! Pak een spatel of iets dergelijks en haal de restjes wietboter uit je pan(netje)
- Laat nu je mengsel volledig afkoelen en laat het daarna minstens één nacht in de koelkast staan. De boter met alle werkzame stoffen erin zal gaan stollen hierdoor kun je het geheel de volgende dag gemakkelijk van elkaar scheiden.
Au bain-marie
Een andere manier om wietboter te maken is met de veelgebruikte methode Au bain-marie. Je hebt dezelfde ingrediënten & middelen nodig alleen heb je nu een extra kookpan nodig.
Nu je alles bij elkaar hebt kun je beginnen met het maken van je eigen wietboter met de Au bain-marie methode. Doe het vuur aan en de eerste pan erop. Vul de pan met water en zet de andere pan erin. In de bovenste pan (dus die zonder water) doe je nu alle boter, zodat deze au bain-marie smelt. Het beste is wanneer bovenste pan iets kleiner is dan de onderste pan, waardoor deze mooi boven het water hangt of of net in het water drijft.
Door op de Au bain-marie methode te werken ben je er zeker van dat de boter nooit boven het kookpunt van het water uitkomt (100C). Dit voorkomt dat er werkzame stoffen zullen verdampen en alle werkzame stoffen dus in de wietboter terecht komen. De (room)boter kun je op een laag vuur laten smelten, hier hoeft het water dus nog niet voor te koken.
Terwijl de boter rustig smelt kan je de wiet alvast gaan verkruimelen het beste is zo fijn mogelijk, omdat de werkzame stoffen dan makkelijker en sneller worden opgenomen in de boter. Als de boter eenmaal gesmolten is, kun je de verkruimelde wiet erbij doen (in het bovenste pannetje dus).
Nu je de wiet hebt toegevoegd wil je dat het water in het onderste pannetje kookt, zodat de boter en wiet goed op temperatuur komen. Roer af en toe de wietboter even goed door en laat de wietboter nu ongeveer twee uur lang staan. Na een uur of twee is de wietboter klaar en kun je deze gaan filteren.
Pak een kaasdoek, hydrofiele doek of de zeef erbij en het bakje naar keuze waar jij de wietboter in wilt hebben. Giet nu de warme eb vloeibare wietboter door het doek. Alle plantaardige resten zullen achterblijven in de doek, terwijl de zuivere wietboter erdoorheen zal gaan. Wanneer dit gelukt is laat je het bakje nog even staan, zodat de wietboter afkoelt tot kamertemperatuur. Hierna kun je de wietboter direct gaan gebruiken voor wietrecepten of in de koelkast (of vriezer) bewaren en laten uitharden.
Bewaren
Als je wietboter gestold is dan is deze volledig klaar voor gebruik. Je kan de wietboter die jij wilt gaan gebruiken in de koelkast ongeveer een week of heel iets langer bewaren. Echter in de vriezer blijft cannabisboter wel maanden houdbaar. Als je de wietboter in wilt gaan vriezen denk er dan eventueel aan om dit in gelijke gebruikersporties te verdelen zodat je alleen hoeft te ontdooien wat jij op dat of op een later moment nodig hebt.
Het maken van wietkoekjes, wietbrownies, spacecake of wietmuffins
Nu je dus wietboter hebt gemaakt kun je hiervan allerlei lekkere baksels maken. Gebruik je volledige fantasie en maak nu de lekkerste stoner hapjes & cannabis gerechten! Zo kan je allerlei wietkoekjes of wietbrownies gaan maken met gebruik van je cannabisboter of gebruik deze juist om overheerlijke spacecake te maken. Als je liever muffins hebt kan je ook hiervoor kiezen, sterker nog je kan alle originele baksels en hun receptuur gebruiken om deze te infusen met jou cannabisboter. Zelfs een heerlijke kwarktaart valt onder de mogelijkheden! Vervang simpelweg bij het recept de (room)boter voor je eigen wietboter, zo simpel is het! *Let natuurlijk wel even goed op de dosering.
Natuurlijk kun je tijdens het bereiden van je cannaboter en wietbaksels en/of tijdens het wachten op het effect ervan altijd nog een jointje, bong of waterpijp roken. Je kan natuurlijk ook nog even wat cannabis gaan Vapen.
Doseren
Houdt er rekening mee dat iedereen een andere tolerantiegrens heeft wat betreft cannabis en dat dit nog meer geldt bij THC-Infused edibles. Probeer altijd eerst een kwart of maximaal de helft van een (aanbevolen) dosis en wacht even (een half tot ander-halfuur) voordat je (nog) meer eet.
Uiteraard zorg je er dus ten aller tijden voor dat anderen precies weten wat en hoeveel er in je cake zit en dat dus de sterkte ervan bekend is.
Mocht het je toch te veel worden? Blijf dan vooral rustig en eet eventueel wat zoetigheden zoals chocola of snoep wat kan helpen om je high te verzachten. Ook CBD-wiet en/of CBD-olie kan (je) hierbij helpen.
Nu weet jij precies wat wietboter of cannabisboter is en hoe je deze voor jou en je vrienden, familie of kennissen maakt. Veras iedereen (inclusief jezelf) met de door jouw eigen gemaakte wietboter! Ga dus lekker samen (of alleen) spacen. Wij zullen in ieder geval niemand vertellen dat je bij ons het recept voor je wietboter hebt gevonden! Wij wensen jou enorm veel succes bij het maken van je eigen wietboter en de creaties die hieruit voortkomen. Uiteraard nog veel meer plezier en genot gewenst bij & na het eten ervan. Wij zeggen alvast; Bon Appétit!